Dirigent

Foto credits: Charlotte Fischer

Biografie Imre Ploeg

Componist en dirigent Imre Ploeg (1990) verbindt (koor)muziek aan andere kunstdisciplines en aan maatschappelijke ontwikkelingen en initiatieven. Hij studeerde summa cum laude af bij de opleiding Docent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en kreeg les van o.a. componisten Huub de Vriend en Kurt Bikkembergs en dirigenten Jos Vermunt, Fokko Oldenhuis en Rob Vermeulen. Daarnaast volgde hij de applicatieopleiding Koordirectie aan de Hogeschool Utrecht.


Ploeg is artistiek leider van Consensus Vocalis. Dit professioneel vocaal ensemble geeft vanuit een stevige basis in Oost-Nederland concerten en voorstellingen in het hele land. Als dirigent van o.a. Kamerkoor JIP en Kamerkoor Ilmatar staat hij bekend om de po√ętisch gelaagde en multidisciplinaire voorstellingen en het vermengen van nieuwe muziek met in Nederland onbekende koormuziek van buiten West-Europa. Hij schreef opdrachtcomposities voor onder andere het Nederlands Studenten Kamerkoor, het VU Kamerkoor, het Brussels Kathedraalkoor en het Kennemer Jeugdorkest.

Ploeg werkt(e) voor en met culturele- en onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland, waaronder het Nederlands Kamerkoor, het Koninklijk Concertgebouw, de Nederlandse Opera, de Vrije Hogeschool en The Turnclub. Hij werkt vaak graag op het raakvlak tussen verschillende kunstvormen, filosofie en activisme. In opdracht van o.a. de Gemeente Amersfoort, Provincie Utrecht en TwynstraGudde deed hij in 2022-2023 een kunstzinnig onderzoek naar de waarde nederigheid en de relatie van inwoners van Amersfoort met hun (natuurlijke) leefomgeving.