Concerten

Klik hier om ons programmaboekje van ‘Stad zonder slaap’ te downloaden

Het leven is geen droom. Kijk uit! Kijk uit! Het zijn confronterende woorden in het surrealistische gedicht ‘Stad zonder slaap’ van Federico Garcia Lorca. Lorca staat in het schilderachtige avondrood aan de Brooklyn Bridge te New York – en mijmert over het eeuwige waken van de mens, de mens die nooit schijnt te slapen.

In stad zonder slaap bezingt Kamerkoor Ilmatar de stille en geheimzinnige wereld van de nacht in traditionele liederen, liturgische muziek en hedendaags repertoire uit een land dat wakker ligt. We staan niet in New York, maar aan de machtige Oekraïense rivier de Dnjepr, die brult en loeit, die huilt en blaast. Lange wilgentakken buigen en de golven stuwen als bergen omhoog. Een bleke maan verschijnt vanuit de wolken.

We slapen niet maar dromen toch. We zingen om te dromen over liefde en over rode bloemen op vergeten paden. We zingen om te dromen over vrede ook, in fluisterende gebeden. We zingen om te dromen over rondedansen, over moeders, over wonderen. We dromen en we zingen over mogen slapen in de stad. We zingen voor hen die de slaap niet kunnen vatten.

 

15 oktober 2022 20:15 uur, Lutherse kerk, Lutherse Burgwal 7, Den Haag

 

Adrian Mocanu Ciudad sin sueño / the Brooklyn Bridge nocturne

Mykola Leontovych У Царстві Твоїм

Dmitri Bortniansky Да исправится молитва моя

Alexander Shchetynsky Слобожанські пісні

Traditional Кант про Адама і Єву

Hanna Havrylets Боже Мій

Dmitri Bortniansky Концерт No 32

Traditional, arr. Borys Lyatoshynsky Реве та стогне Дніпр широкий

Volodymyr Ivasyuk Червона рута

Hanna Havrylets Тропар


Vorige concerten:

In deze concerten zingt Kamerkoor Ilmatar over het lot van de Kareliërs, het beroemde zingende volk van de Baltisch-Finse regio. Millenia lang bewoonden hun voorouders de uitgestrekte bossen van de Baltische zee tot ver in het huidige Noord-Westen van Rusland. Vandaag de dag is het grootste deel van het volk geassimileerd in het huidige Rusland, een proces dat werd versneld door het russificatiebeleid van de Sovjetregering. De Kareliërs zijn echter niet bezweken: een kleine groep streeft naar een wedergeboorte van de taal en nationaliteit.

 

 

De liederen van de componisten Tormis en Sibelius zijn gebaseerd op Karelische volksmelodieën, het typische metrum (vijf tellen in de maat) en geheimzinnige vertellingen van de Kalevala. De muziek en inhoud ademen één en al sjamanistische mystiek. Ze handelen over prille liefde, heldhaftigheid, verlatenheid en de beklemmende wereld van de doden. Over de wind, over zee en over vuur op een eiland.

 

 

22 april 2022 20:15 uur, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht
23 april 2022 20:15 uur, Ichthuskerk, Duinkerksestraat 11, Den Haag