Concerten

Veel dank aan het publiek dat aanwezig was bij onze concerten 'Cantate van vrede'!

Kamerkoor Ilmatar zingt 'Cantate van vrede'
o.l.v. Imre Ploeg

Hoop is dat ding met veren, dat neerstrijkt in de ziel. En ‘t wijsje zingt, zonder de woorden, en dat ons nooit - nog nooit - ontviel.

In Cantate van Vrede zingt Kamerkoor Ilmatar over het eeuwige licht dat door de barsten naar binnen schijnt. In een onzekere tijd van oorlogen en geweld is het manifesteren van hoop een gerichtheid van het hart en de geest. Hoop biedt ruimte voor het bouwen van nieuwe tempels. Ruimte ook voor verblijven in de geur van schapenstront en zomergras op een witte heide. Voor bescherming van een Heer - voor het zingen naar de zon van de dageraad. De nieuwe dag kan de dag van de vrede zijn!

Ilmatar verklankt hoop als wereldlijke en innerlijke kwaliteit, in verschillende metaforen, sferen, verhalen en klankwerelden. Op het programma staan werken uit diverse windstreken. Van het opbouwen van nieuw land door vluchtelingen in het werk van David Lang tot de metafoor van een vogel die in de stormwind het liefste klinkt - een tekst van Emily Dickinson. En van een Mexicaans gebed voor een nieuwe vrede tot een Zweeds feestlied waarin wordt bezongen dat over honderd jaar toch alles vergeten is, wat we hier ook mogen lijden. Koorleden dragen teksten voor en verstilde improvisaties worden afgewisseld met de hypnotiserende klank van de sjamaandrum en Bulgaarse en noordelijke volksmuziek.

Wees welkom bij een concert van hoop, licht en vrede, en de zang van vogels bij het krieken van de dag.

David Lang - Stateless
Hugi Gudmundsson - Hvild
Eriksson/Hermodsson - Sommardoft
Arvo Pärt - Magnificat
Vaclovas Augustinas - Tykus Tykus
Traditional Bulgarije - Izgrela Mi
Veljo Tormis - Varjele, Jumala, soasta
Manuel Machado - Dos Estrellas le siguen
Darius Milhaud - Cantate de la Paix
Bengt Ollén - I denna ljuva sommartid
José Elizondo - La Alborada de la Esperanza
Toivo Kuula - Auringon noustessa
Staffan Lindberg - Om ett hundrade år
Ingunn Ligaarden - Hope is the thing with feathers

Dank aan alle aanwezigen die op 4, 10 of 11 november bij 'Creation of Angel' waren!

Engelen, zegt men, weten vaak niet of ze gaan onder levenden of doden. De eeuwige stroom sleurt in beide gebieden alle leeftijden steeds met zich mee en overstemt ze in beide ~ Rainer Maria Rilke 


In Creation of Angel waant Kamerkoor Ilmatar zich in de eeuwige reien der Engelen en zingt het koor over de zondevrije zielen en hoe ze wonen in vrede. Over de rusteloze dragers van goddelijke geheimen die afdalen in de saffieren nacht en onze wereld binnendringen. Stel eens - één engel nam je plotseling aan het hart: je zou vergaan door haar sterke bestaan. Iedere engel jaagt schrik aan, terwijl ons hart ernaar verlangt de muziek van de engel te ontsluiten en de mysteriën van de ritmes van het universum te begrijpen. 


Ilmatar verklankt de gezangen van de engelen uit verschillende ordes, sferen en tradities, in een soms fluisterzacht concert. Soms vanuit het perspectief van de engel zelf, dan weer vanuit het verlangen van de mens de engel te aanschouwen. Op het programma staan werken uit alle windstreken van Europa en het (Midden-) Oosten. Uitbundige alleluias (zoals van Pärt en Weir) worden afgewisseld met verstilde volksliederen uit Scandinavië. De Oosterse tradities klinken door in de werken van de Oekraïense componist Momotenko-Levytsky en de Poolse Penderecki en van de Finse componist Rautavaara zingen we het monumentale werk Die Erste Elegie, op het gelijknamige gedicht van Rainer Maria Rilke. 


De Syrische zangeres Abeer Al Batal zingt samen met het koor engelenmuziek vanuit het perspectief van eeuwenoude religies en culturen uit het Midden-Oosten, met liederen uit Assyrische, Islamitische, Chaldeeuwse en Arabische tradities. Hiervoor werkt Kamerkoor Ilmatar samen met het festival Culture Unlimited. 

 

Tina Andersson The Angel
Patricia van Ness The Nine Orders of the Angels (deel II, VIII en IX) 
Volkslied uit Gotland Allt under himmelens fäste
Alfred Momotenko-Levytsky Angelov Tvorche
  Einojuhani Rautavaara Die Erste Elegie
Krzysztof Penderecki Izhe xeruvimy
Arvo Pärt Alleluia-Tropus 
Felix Mendelssohn Bartholdy Denn er hat seinen Engel befohlen über dir
  Judith Weir My Guardian Angel 
Volkslied uit Zweden Som stjärnan uppå himmelen så klar 
En liederen uit het Midden-Oosten

Vorige concerten:

voorbij de zon en de wind

koormuziek van nederlandse en vlaamse componisten

Imre Ploeg Dirigent


In voorbij de zon en de wind zingt Kamerkoor Ilmatar voorbij het uur en de tijd, voorbij de dood en de pijn, voorbij de nacht en de droom. Over een wereld die daarachter ligt verscholen. Achter de golven van de zee, achter de laatste roep van Alfonsina, achter de gouden wervelwind die over akkers waait. Over een fluisterend licht van liefde dat de nacht verwint. 


De zoektocht naar geborgenheid in een eenzame, tot nacht gehulde, verwaaide staat van zijn wordt verklankt in een programma met hedendaags repertoire, oude muziek en volksmuziek uit Nederland en België. Het concert is een ode aan de schoonheid van de Nederlandse taal, aan de poëzie, aan de wereld die achter de woorden ligt. Een ode ook aan de eenzaamheid, aan het woest en ledig ideaal van de liefde, aan de eeuwigheid van het omslaan van de golven op het strand. 


Centraal staan de Historietas del viento (verhaaltjes van de wind) van de Vlaamse componist Kurt Bikkembergs en Alfonsina y el mar (Alfonsina en de zee) van Imre Ploeg, aangevuld met andere werken - waaronder het imposante dubbelkorige werk Super flumina Babylonis van Philippe de Monte en het beeldschone ‘Al ben je zeer uit nacht geweven’ van de jonge componist Hans Helsen.

'Stad zonder slaap'

Onze concerten Stad zonder slaap waren op 14 en 15 oktober 2022. Op 14 oktober zongen we een besloten concert in het voormalige Koninklijk Conservatorium, voor de daar verblijvende Oekraïense mensen. Op 15 oktober zongen we in een uitverkochte Lutherse kerk. Dank aan alle aanwezigen!

'Het lot van Karelië'

Onze allereerste concerten waren in april 2022. Het lot van Karelië met muziek van Veljo Tormis en Jean Sibelius.

De linosnedes op de posters ‘Voorbij de zon en de wind’, ‘Stad zonder slaap’ en ‘Het lot van Karelië’ zijn gemaakt door Lukas van Diermen [@luukycuts]